HABER

ANASAYFAHABER23 Ekim'in Önemini Biliyor muydunuz?

23 Ekim'in Önemini Biliyor muydunuz?

23 Ekim'in Önemini Biliyor muydunuz?

23 Ekim Mol Günü (Avogadro Günü) Nedir?

Avogadro Günü, kimya alanında bir ölçüm birimi onuruna 23 Ekim'de kimyagerler ve kimya öğrencileri tarafından gayriresmi bir tatil gibi kutlanır. Mol, atomlar veya moleküller gibi kimyasal varlıkları ölçen bir birimdir.

Avogadro sayısı (Avogadro sabiti), bir elementin bir molündeki atom sayısı ya da bir bileşiğin bir molündeki molekül sayısı olarak tanımlanır. 1 mol yani 12 gr karbon(12) elementindeki atom sayısı deneysel olarak hesaplanarak 6.02214199×1023 şeklinde tespit edilmiştir. Sayı, İtalyan bilim adamı Amedeo Avogadro'nun ismiyle anılmaktadır.

Avogadro Günü, her sene 23 Ekim'de saat 06.02 ile 18.02 saatleri arasında kutlanır. Belirlenen saat ve bu günün tarihi art arda yazıldığında (6.02 ve 10/23) Avogadro sayısının rakamları oluşur.

İngilizcede "Mole" aynı zamanda köstebek anlamına geldiği için Mol Günü, "Köstebek Günü" olarak da anılır. 

Köstebek Günü veya Ulusal Köstebek Günü, ilk olarak 1980'lerin başlarında Fen Bilgisi Öğretmeni adlı bir makalede ele alınır. Maurice Oehler, 15 Mayıs 1991'de Ulusal Mol Günleri Vakfı'nı (NMDF) kurar. Şu anda Prairie du Chien, Wisconsin'den emekli bir kimya öğretmenidir.

Avogadro Günü'nün amacı, insanların kimyaya ilgi duymasını teşvik etmektir. Aynı zamanda bu gün, insanları mol biriminin etrafındaki ilginç gerçekler hakkında bilgilendirir. Mol, kimyasal bir molekülün gram cinsinden atom ağırlığı olarak tanımlanır. Başka bir deyişle mol, tam olarak 12.000 g 12C'de atomlar olduğu için aynı sayıda atomu veya molekülü veya formül birimini içeren maddenin kütlesi olarak tanımlanır. Herhangi bir maddenin bir molü, Avogadro'nun bu moleküllerini veya atomlarını içerecektir. Amadeo Avogadro bu ilişkiyi keşfeden ilk kişi olarak ölümünün ardından kredi bile almıştır.

Köstebek Günü, Ulusal Kimya Haftası'nın ayrılmaz bir parçası olarak kutlanmaya devam etmektedir.

Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.