HABER

ANASAYFAHABERAktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi

Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi

Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açık Hava Müzesi

Gezerek, Gözlemleyerek Öğrenmeye Devam Ediyoruz.

Tarih Zümresi olarak "İnsanlığın İlk Dönemleri" ünitesi başlığı altında "İnsanlığın İlk İzleri" konusu kapsamında Özel 3 Mart Halil Güleç Fen Lisesi ve Özel 3 Mart Ulviye - Ziya Gökalp Özer Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencilerimizle 12.10.2021'de tarihinde gezi düzenledik.  Gezi kapsamında Aktopraklık Höyük Arkeopark ve Açıkhava Müzesi'ni ziyaret ettik. Öğrencilerimizle gözlemleyerek öğrenmenin tadını çıkardık.

Müze ve alan gezimizde, Höyükteki yerleşimin MÖ 6350-5500 Neolitik Çağ'da (Yeni Çağ) başladığı; Son Neolitik 'ten sonra hemen hemen aynı yerde yeniden kurulduğu ve burada İlk ve Orta Kalkolitik (Bakır) boyunca yerleşilmiş olduğu bilgisini edindik. Coğrafi konumuna baktığımızda, bu bölge Uluabat Gölü'nün doğu teraslarından birinin üzerindedir. Burası, Orta Anadolu'nun coğrafi sınırını oluşturan Eskişehir platosunun kuzeybatıya açılan Sündiken Dağları ile Uludağ arasından, Bozüyük üzerinden geçit veren koridorun ucundadır.

Bütün bu izlenimleri ve bilgileri birleştirdiğimizde tarih öncesi ilk yerleşim yerlerinden biri olarak seçilen bölgenin arkasında Uludağ konumunda, önünde Akçalar tarım alanının, doğu ve batısından akan iki akarsuyun ve Uluabat Gölü'nün tam ortasında olması sebebiyle avcılık, toplayıcılık, balıkçılık ve tarım faaliyetlerinin yapıldığı sonucuna ulaştık. Bu bizde, ilk insanların hayatta kalabilmek için doğanın kendilerine sunduğu bütün olanaklardan yararlandıkları izlenimini uyandırdı.

Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.