HABER

ANASAYFAHABEREI Dezenfektanlarının ve Diğer Antiseptiklerin Yan Etkilerinin Farkında mıyız?

EI Dezenfektanlarının ve Diğer Antiseptiklerin Yan Etkilerinin Farkında mıyız?

EI Dezenfektanlarının ve Diğer Antiseptiklerin Yan Etkilerinin Farkında mıyız?

EI Dezenfektanları ve Diğer Antiseptikler Yan Etkilere Neden Olabilir

Antiseptikler ve dezenfektanlar, COVID-1 9 küresel sağlık krizi nedeniyle yaygın olarak kullanılmaktadır. Muhtemelen, bu ürünleri insanlar alışveriş yapmak için dışarıya çıktıklarında alışveriş listelerinin en üst kısmına yazıyor. Ancak bu ürünler bizi temiz tuttuğu ve virüsün bize bulaşmasını engellediği kadar bunların aşırı kullanımı zararlı olabilir. İnsanların kullandığı en yaygın temizlik ürünleri ve dezenfektanlardan bazılarına ve aşırı kullanımdan dolayı oluşturduğu olumsuz etkilerine bir göz atalım:

EI Antiseptikleri: Korona virüs yayılmaya başladığında, insanlara mikroplardan kurtulmak ve virüsün bulaşmasını önlemek için ellerini düzgün ve sık sık yıkamaları önerildi. Sabun kullanamadıklarında ise en az %60 alkol içeren ve alkol bazlı el dezenfektanları insanlara özellikle günlük işlerini yaparken harika bir alternatif olarak sunuldu. Yine de çok fazla alkolün, cilt ve vücut üzerinde olumsuz etkileri olabilir.

Dezenfektan spreyler: COVİD-1 9 yalnızca kişiden kişiye değil aynı zamanda üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunarak da yayılır. Dezenfektan spreyler, insanların evlerinde kullandıkları temel temizleyicilerden biridir. Özellikle Lysol mantarların, virüslerin ve bakterilerin % 99,9'unu öldürdüğünü iddia ediyor. Tamamen güvenli görünmesine rağmen dezenfektanlar doğru kullanılmazsa ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Temizlik Ürünleri (Çamaşır Suyu, Tuz Ruhu vs): insanları COVİD-1 9'a yakalanmaktan koruduğu söylenilen diğer temizlik ürünü de çamaşır suyu solüsyonudur. Mağazalarda ticari dezenfektan ürünleri olmadığı zaman insanlar genellikle ev yapımı içinde temizlik ürünlerinin bulunduğu dezenfektanlara yönelir. Ancak onların da zararlı olduğu açıkça bilinmektedir.

1-) Cilt tahrişi: Alkol, klorheksidin, kloroksilenol ve triklosan gibi kimyasalları içeren el dezenfektanlarının aşırı kullanımı cildin doğal yağlarını ciltten uzaklaştırdığı için tahrişe neden olabilir. Cildin doğal nem bariyeri bozulduğunda ise bakterilere karşı daha kolay bir hedef haline gelir.

2-) Cilt Kuruması ve Yapısının Bozulması: EI dezenfektanlarında bulunan alkollel cilt hücrelerini kurutabilen ve hücrelere zarar veren izopropil, etanol ve n-propanol içerir. Bu olduğunda kontakt dermatite yakalanma riski daha yüksektir.

3-) Antibiyotik Direnci: EI dezenfektanlarında antibiyotiğe dirençli bakterilerin gelişimden sorumlu olan triklosan adı verilen aktif bir bileşen vardır. EI dezenfektanlarını çok sık kullandığınızda cildiniz bakterilere karşı direnç geliştirmeye başlar ve bu da sizi enfeksiyonlara karşı daha fazla riske sokar.

4-) Zararı Bilinmeyen Birleşikler: Bazı üreticilerin etikette belirtmediği birçok el dezenfektanı kimyasal koku içeren esanslar ile yapılır. Bu kimyasal koku esansları hassas cilde sahip olanlar için tahriş edici olabilir ve alerjik reaksiyonlara neden olabileceği gibi vücutta hormonal rahatsızlıklara da sebebiyet verebilir.

5-) Zayıf Bağışıklık Sistemi: Yaşamın erken döneminde temiz bir ortama maruz kalan birinin vücudu, sonraki hayatında daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahip olabilir. Bir araştırmada, çocuklarda ve gençlerde yüksek triklosan seviyelerinin onları alerjilere ve saman nezlesine karşı savunmasız hale getirdiği gözlenmiştir.

6-)Göz ve Cilt Tahrişi: Dezenfektanlara dokunduktan sonra gözlere doğrudan temas, gözlerde tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir. Benzer şekilde dezenfektanlara uzun sureli veya sık maruz kalma, cildin kronik kuruması ve hassas cilde sahip olanlar için dermatit gibi cilt sorunlarına neden olabilir.

7-)Karaciğer Hasarı: Bazı dezenfektan üreticileri, dezenfektanlarını stabil tutmak için pH ayarlayıcı görevi gören "etanolamin" içerikli malzemeler üretir. Aşırı dozlarda maruz kalındığında bu kimyasal böbreklere zarar verebilir ve karaciğer hastalığına neden olabilir.

8-)Solunumla İlgili Sıkıntılar: Yüzey temizliği amaçlı küçük dezenfektan parçalarının solunması öksürüğe neden olabilir ve solunum fonksiyonlarını bozabilir.

9-)Merkezi Sinir Sistemine Etkileri: Dezenfektan spreylerine aşırı maruz kalınması veya bunların aşırı solunması, baş ağrısı ve baş dönmesine sebep olabilir. Ayrıca dezenfektan sprey solüsyonunun yutulması mide bulantısı ve kusmaya neden olur.

10-)Kalple İlgili Sorunlar: Bazı dezenfektanlar, ürünün şişesinden dışarı püskürtmesine yardımcı olan oldukça yanıcı bir bileşik "bütan" içerir. Bir kişi ürünü çok fazla tüketir veya solursa ciddi "kardiyak" etkilere neden olabilir.

11-)Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH): KOAH solunum yollarının tahrişinden kaynaklanan bir akciğer hastalığıdır. İnsanlar çamaşır suyu gibi şeylerle temizlendiklerinde KOAH'a yakalanma riski %32'ye kadar artabilir.

12-)Solunum Sıkıntısı: Çamaşır suyu gibi temizlik ürünleri ve diğer dezenfektanlar ciğerler için değil yüzeyleri temizlemek için iyidir. Bu nedenle onları koklamak solunum yollarına zarar verebilir.

13-)Baş Dönmesi: Zararlı miktarlarda klorlu temizlik ürünlerinin solumanın belirtilerinden biri, kişide oluşan sersemleşme hissidir veya solunum sorunları yaşamasıdır. Bu da ürünlerin aşındırıcı kimyasallar içerdiğini gösterir.

Temizlik Ürünlerini Dikkatli Kullanın

Temizlik ürünlerini dozunda kullanmakta hiçbir sorun yoktur ancak evinizi temizlerken ve kendinizi korona virüs gibi virüslerden ve bakterilerden korurken dezenfektan ve diğer temizlik ürünlerine tamamen güvenmeyin. Kullandığınız ürünlerin zararlı etkilerini azaltmak ve çok fazla zehirli duman solumaktan kaçınmak için pencere ve kapılarınızı açmayı unutmayın. Bu kimyasallarla çalışırken maske, gözlük ve eldiven gibi koruyucu giysileri giyin ve evde kendi dezenfektanınızı yaparken öngörülen miktarda hazırladığınıza emin olun. Temizlik ürünlerinin yanlış kullanımı sağlık sorunları oluşturabilir. Bir dezenfektan veya dezenfektan türevi maddeyi kullandıktan sonra vücudunuzda herhangi bir rahatsızlık hissederseniz tedavi için hemen doktorunuza başvurun.

Copyright © 2024 | Tüm Hakları Saklıdır.