14 Şubat Dünya Öykü Günü Kutlu Olsun!
Sait Faik'in "Bir insanı sevmekle başlar her şey!" cümlesi, Sevgililer Günü ve Dünya Öykü Günü'nü aynı tarihte kutlamamızın tesadüf olmadığını gösteriyor.
Bizler de 3 Mart Anadolu & Fen Lisesi Türk Dili ve Edebiyatı Zümresi olarak öğrencilerimizle hikâyeler seslendirerek 14 Şubat'ın öykü dolu bir gün olduğuna dikkat çektik.
Cumhuriyet Dönemi hikâyecilerimizden Sait Faik Abasıyanık, Bursa Erkek Lisesinde okuduğu yıllarda edebiyat öğretmeninin verdiği ödev üzerine "İpekli Mendil" hikâyesini yazar ve bu ödev, Sait Faik'in edebî hayatının başlangıcı olur. Öykülerinde İstanbul'un, adaların, balıkçıların, sıradan insanın sıradan hayatının nabzını tutan Sait Faik, "durum hikâyesi" türünde Türk edebiyatında çığır açan öykücümüzdür. Yazarımızın "Semaver" adlı eserinde yer alan "İpekli Mendil" öyküsünü, 9 FL-A sınıfı öğrencimiz Nazlım Benlier arkadaşları için seslendirdi.
Türk edebiyatında "olay hikâyesi" türünde kilometre taşı sayılan Ömer Seyfettin, Ziya Gökalp ve Ali Canip Yöntem ile Selanik'te yayımladıkları "Genç Kalemler" dergisiyle ünlenir. Yazarın, derginin ikinci dizisinin ilk sayısında Nisan 1911'de yayınlanan "Yeni Lisan" başlıklı yazısı, "Milli Edebiyat" akımının başlangıç bildirgesi olur. Dilde sadeleşmeyi savunan "Yeni Lisan" akımı ve sanatçılarının Türkçeye katkıları ve edebiyatımıza kazandırdıkları eserler çok değerlidir. Ömer Seyfettin'in "Yüksek Ökçeler" adlı öyküsünü, 9 AL-A sınıfı öğrencimiz Defne Dönmez arkadaşları için seslendirdi.
"Kuyucaklı Yusuf", "Kürk Mantolu Madonna", "İçimizdeki Şeytan" gibi romanları ve "Sırça Köşk", "Kağnı", " Değirmen", "Ses" gibi hikâye kitaplarıyla Sabahattin Ali, Türk edebiyatına ölümsüz eserler bırakmıştır. Sinop Cezaevi'nde "Başın öne eğilmesin / Aldırma gönül aldırma" mısralarını yazan Sabahattin Ali, hikâyelerinde de çalmadan çırpmadan yaşamaya çalışan insanların hayatlarını anlatır. Sabahattin Ali'nin "Sırça Köşk" öyküsünü, 9 FL-A sınıfı öğrencimiz Derin Öğütçü arkadaşları için seslendirdi.